Dufftown – verdens malt whisky-hovedstad
Der er et ordsprog, der lyder sådan her: “Rome was built on seven hills, Dufftown was built on seven stills”. Og dét kan der være noget om. Forklaring følger…
Dufftown er en lille landsby, der ligger mellem Aberdeen og Inverness i det nordlige Skotland. Den blev grundlagt i 1817 og har i dag rundt regnet 1600 indbyggere. Byen er det område i hele Storbritannien, der bringer flest penge til statskassen pr. indbygger – og hovedårsagen er naturligvis whiskyindustrien.
I denne lille landsby ligger der intet mindre end seks whiskydestillerier, nemlig følgende:
- Glenfiddich (blandt de største whiskydestillerier i Skotland – producerer omkring 21 mio. liter spiritus om året)
- Balvenie
- Kininvie
- Dufftown (billedet)
- Mortlach
- Glendullan
Alle disse destillerier er stadig i fuld vigør, mens et par stykker er blevet lukket i årenes løb. Det gælder således disse:
- Pittyvaich – grundlagt 1974 og lukket i 1993
- Convalmore – grundlagt i 1894 og lukket i 1985 samt
- Parkmore – grundlagt i 1890’erne og lukket i 1931.
Klokketårnet på torvet i Dufftown blev indviet i 1839. Uret på tårnet var oprindeligt fra Banff, og det er kendt som “uret, der hængte Macpherson”. James Macpherson var en fredløs, som endte med at blive taget til fange i Keith i 1700 af Lord Duff af Braco’s folk. Han blev dømt for røveri og skulle hænges for sine ugerninger – i Banff. Legenden fortæller, at på henrettelsesdagen nærmede der sig en rytter med krav om udsættelse af hængningen – men for at sikre, at hængningen gik i gang og blev forrettet, blev uret stillet et kvarter frem…
En anden legende fortæller, at der førhen er blevet udført ulovlig destillering i klokketårnet. Men på grund af lugten fra de omkringliggende destillerier kunne skatteopkræverne ikke lokalisere lugten fra klokketårnet.
Mortlach Kirk, en kirke tæt på Dufftown, er en af de ældste i Skotland. Den blev grundlagt i 556 e.Kr. og blev genopbygget i 1010 af kong Malcom II, efter at munkene hjalp kongen med at besejre de danske vikinger i ’Slaget ved Mortlach’. På kirkegården står der en sten, der fortæller om slaget.
Mange skotter immigrerede til Canada – også fra Dufftown-området. En række af disse var velbemidlede personer, idet de bl.a. økonomisk støttede færdiggørelsen af den canadiske Pacific Railway. I Canada finder man også en række tvillingebyer til skotske byer, bl.a. Mortlach og Craigellachie.
Dufftown er et skønt sted at besøge. Uanset om du er der for at slappe af, for at udforske den vilde natur via vandreruter eller for at besøge whiskydestillerier. De eneste to destillerier i Dufftown, der er åbne for offentligheden, er Glenfiddich og Balvenie. Hvis du besøger Glenfiddich’s besøgscenter og butik – og tilfældigvis får en snak med Steve – så må du hilse fra mig. Han vil ret sikkert fortælle dig en masse om whisky og give dig masser af idéer til, hvad du kan se og opleve i Skotland.
Et eksempel på en herlig tur er at tage det gamle tog fra Dufftown til Keith. Her kan du fra sit sæde i toget betragte den smukke, overvældende natur, der roligt flyder forbi dit vindue. Vel fremme i Keith kan du bl.a. besøge det ældste whiskydestilleri i Speyside, Strathisla, der blev grundlagt i 1786. Et virkelig fint, gammelt destilleri!
I området er der mange destillerier at besøge, – fx Glenfarclas, Aberlour, Glenallachie, Speyburn, Glen Grant, Macallan, Cardhu og Glen Moray, der alle er åbne for offentligheden. Alle disse destillerier tilbyder omvisninger og whiskysmagning, og det kan jeg varmt anbefale dig at opleve. Husk at bestille billetter på forhånd, da omvisningerne ofte er fuldt bookede.
Er du på tur ’på egen hånd’ i Skotland, så er en anden god ting at vide, at man her har en nul-tolerance over for ’drink and drive’ – det er slet og ret forbudt! Til gengæld tilbyder de fleste destillerier chaufføren en dram, som han kan tage med hjem og nyde på værelset om aftenen
Hvad angår overnatning, så er der rigtig mange B&B’s i Skotland. Her kan du i rigt mål møde den skotske gæstfrihed. Ligeledes vil du nok opleve, at de lokale hilser imødekommende på dig, når du går rundt i en mindre by eller landsby. Det er i sandhed et gæstfrit folk!
Samtidig er landet helt ekstremt smukt! Uanset om du er til fods eller kører i bil, kan du opleve det smukke og vilde landskab. Jeg anbefaler også, at du besøger nogle af landets smukke og romantiske slotte, hvoraf nogle står i ruiner, mens andre fra det 14. og 15. århundrede kan besøges og udforskes som vidnesbyrd om folks liv på slottet dengang.
Gennem mine utallige rejser til Skotland har jeg lært mangt og meget om landet. Bl.a. at proceduren for fremstilling af spiritus til whisky stort set er den samme på alle destillerier (maltning, mæskning, vask, destillering, modning). Alligevel besøger jeg igen og igen destillerier – både for første, anden, tredje og Gud ved hvilken gang Simpelt hen for at opleve atmosfæren.
Jeg håber, at du har nydt denne lille rejse gennem Dufftown og omegn – og måske er du blevet inspireret til at planlægge dit eget besøg i Skotland? Der er MEGET at opleve – jeg bliver nok aldrig færdig….
Slàinte!
/Lars