Butt, cask, puncheon – kært barn har mange navne. De fade – tønder, om man vil – som whisky lagres på, har mange navne, former og størrelser. Her forsøger vi at give et lille overblik over dem, som du med størst sandsynlighed støder på.
’Cask’ er slet og ret det engelske ord for tønde eller fad og således en samlebetegnelse for alle afarter. ’Butt’ og ’puncheon’ er benævnelsen for sherryfade. Førstnævnte er høj og forholdsvis slank, mens den anden er lavere og har en større omkreds. Begge indeholder de typisk 500-550 liter.
Stor efterspørgsel på sherry-fade
I 1800-tallet blev der i Storbritannien drukket en hel del sherry. Den populære drik blev transporteret fra Spanien på tønder og tappet i Storbritannien. På et tidspunkt blev det forbudt at transportere sherryen på selve fadene – en lov, der stadig gælder i dag. Det betød, at whisky-producenterne i Storbritannien pludselig kom til at mangle de sherryfade fra Spanien, som de – med stor succes – var blevet vant til at lagre deres whisky på. Aftagerne af deres produkter var nemlig vilde med den bløde smag, som whiskyen tog af sherry-fadene. Og det ville de selvsagt gerne kunne blive ved med at levere.
Da whisky-industrien er vokset markant, og sherry-efterspørgslen ikke er fulgt med, er de tomme sherry-fade efterhånden i ret høj kurs. De kan således i dag koste helt op i nærheden af £ 3000 pr. stk.
Vin-fade
Af samme grund ser man i dag mange whiskyer, der har fået en finish, dvs. den sidste periode af lagringen, på vin-fade. De er nemmere at få fat på og derfor tilsvarende billigere at købe.
Bourbon-fade
Næsten al whisky starter lagringen på brugte Bourbon-fade fra
USA, der giver den mest rene smag i forhold til det enkelte destilleris råsprit. Årsagen er, at produktet ikke påvirkes af tøndens tidligere indhold af andre typer spiritus eller vin.
Og så lige et par mere…
For fuldkommenhedens skyld får du lige et par tønde-betegnelser mere:
- Barrel – er et Bourbon-fad og indeholder ca. 200 liter
- Hogshead – er en ombygget barrel, der indeholder ca. 250 liter
- Port pipe er fade, der har indeholdt portvin, og som kan rumme 550-700 liter
- Barrique – et vinfad på 225 liter
- Quarter cask – kan rumme 70-125 liter
- Octave cask – kan rumme 50-70 liter
De to sidstnævnte cask-typer anvendes typisk af destillerier, der har brug for, at deres whisky modner hurtigere. Hvis modningen fx går for langsomt på store fade, hælder man dem over på mindre. Mange danske destillerier anvender de små tønder, så de kan sælge whiskyen ung, men med en god modning. I de små tønder har mere af væsken kontakt med fadets træ, og dette speeder modningen op.